標題: [消息] SWD Star wars destiny Draft
behappy

UID 1905
精華 0
積分 131
帖子 11
熱心 111
閱讀權限 20
註冊 2015-10-23
狀態 離線
SWD Star wars destiny Draft

TCG (trading card game , 集换式卡牌遊戲) 最忌就係乜?
通常就係Pay to win 同埋老手多卡牌,枉你技術有幾高,都唔夠歐洲人打,攪到好難有新手想去接觸隻Game。 不過商家佬都唔係蠢,佢地都諗左個方法推新手, 就係Draft Mode.

SWD Star wars destiny 一隻FFG 出左一年到既 TCG 同樣面對呢一類既問題,所以佢地都一樣推出左 Draft Mode.

我地 Star Wars Destiny Hong Kong SWDHK 一樣有老有嫩,有老外有港男,有d人齊卡d, 有d人無咁齊卡, 所以我地一樣想降低門檻,所以琴日就玩左個 8 人 Draft ,即興黎左個 淘汰賽,分下高低!老老實實,個體驗真係同你平時齊料執Deck 好唔同, 氣氛超有趣,超好玩∼

玩Draft 要準備一盒 Rival set (無限次使用, $12美) 及 任何6包Booster (一包約$3美) , 大家先開3包共15張卡牌用一次Draft ,然後再把另外3包反方向做另一次Draft。 連同 Rival Set 的20張卡, 最後每人會有50張卡牌 , 大家就在當中砌Deck ,拼過你死我活。

玩Draft 既唔洗怕比人屈機,又係一個較為低門檻既入門方法,重可以享受一齊爆卡,砌Deck ,打Deck,比賽既樂趣。而且唔係Pay to win ,需要更全面既技術。

如果有興趣參加,請留言或PM 我地。你可以自己準備材料,或者搵我地幫手準備。 我地隨時歡迎你加入。

facebook.com/swdhk

頂部
anthony
管理員

UID 7
精華 0
積分 40953
帖子 1091
熱心 1857
閱讀權限 200
註冊 2007-1-4
來自 Hong Kong
狀態 離線

代貼圖

頂部
behappy

UID 1905
精華 0
積分 131
帖子 11
熱心 111
閱讀權限 20
狀態 離線
thank you administrator

頂部
anthony
管理員

UID 7
精華 0
積分 40953
帖子 1091
熱心 1857
閱讀權限 200
註冊 2007-1-4
狀態 離線
回復 #1 behappy 的帖子

如果這個是LCG, 應該已經入手了, 不過始終對這題材都好有興趣,如果現時入手 ,是否買盒 two player game 就可以試到個game?

頂部
behappy

UID 1905
精華 0
積分 131
帖子 11
熱心 111
閱讀權限 20
狀態 離線
其實唔係lcg 都有唔係lcg既好既。
買一盒2player starter 其實唔可以有2副完整既Deck , 要有2盒 2player starter 先可以有2 副完整既Deck。

但一盒 2P Starter 又可以叫做對到戰,有得玩。

(完整Deck : Character Cost 差唔多30 , 30張手牌。)

如果有興趣可以參加我地每週活動, 不下10個人都黎過試過game,我地會準備埋deck比你試玩, 玩左真係鐘意,覺得好玩先研究點買都未遲。 都常都係閒日旺角boardgame cafe , 或者星期日朝早會係foodcourt玩, 咁就更加免費可以試到。

或者如果你有table top simulator , 上面都有得搵人玩,不過要學識左就較好。

始終遊戲係tcg ,其實未乜必要全齊, 而且大部份都只係會跌價,我開頭都買好多,呢家真係要用先再搵。
呢家我地人數都幾好(成group 人新一代total最少開30盒Booster), 基本既交换, trade都有。  或者外國買返黎都唔貴。

頂部
anthony
管理員

UID 7
精華 0
積分 40953
帖子 1091
熱心 1857
閱讀權限 200
註冊 2007-1-4
狀態 離線
回復 #5 behappy 的帖子

謝謝提供意見。
都有興趣試試,閒日通常都唔得,待我安排一下星期日的時間。 是否都是旺角區? 我通常都在自己地方玩。

頂部
behappy

UID 1905
精華 0
積分 131
帖子 11
熱心 111
閱讀權限 20
狀態 離線
星期日通常係紅磡置富都會foodcourt玩 11:00 - 14:00 (方便d 爸爸 偷到時間出黎)
閒日放工就會旺角cafe / 會所, 如果比賽就會book 私人會所。

頂部
anthony
管理員

UID 7
精華 0
積分 40953
帖子 1091
熱心 1857
閱讀權限 200
註冊 2007-1-4
狀態 離線